Dragi članovi Udruge, dragi članovi obitelji, dragi naši gosti

 I prijatelji,

 

Prošlo je punih trinaest godina od 1.3.2006.god. kada je osnovana Udruga zdravog življenja „Obiteljski klub“ Varaždinske županije. Danas smo se sastali da proslavimo tu godišnjicu i da nastavimo delikatnu i sveobuhvatnu skrb o obiteljima  s alkoholnom ovisnošću nakon bolničkog liječenja.

Imamo sreću da u svom radu s obiteljima alkoholnih ovisnica/ka u Varaždinu zaokružujemo cijeli krug prevencije, liječenja i oporavka nakon liječenja koristeći pri tom Odjel za psihijatriju – Ovisnosti  Opće bolnice Varaždin i to Ordinaciju za bolesti ovisnosti, stacionar Odjela i Dnevnu bolnicu za bolesti ovisnosti OBV, sve do upućivanja obitelji s alkoholnom ovisnošću na oporavak u Udrugu zdravog življenja „Obiteljski klub“ Varaždinske županije. Osobe, članovi Udruge  koje recidiviraju odnosno vrate se u bolest ponovno se upućuju na bolnički odjel – Odjel za psihijatriju OBV radi tretmana.  Važno je naglasiti da nije dovoljno prekinuti pijenje alkoholnih pića nego je potrebno pokrenuti procese reintegracije ili povratka  u život uz rad na poboljšanju sveopće kvalitete života i zdravlja svih članova obitelji za što je nužna dugotrajna (barem pet godina) apstinencija od alkohola. 

Dugogodišnji apstinenti od alkohola zahvaljujući takvom postupanju i takvoj paradigmi postaju održavatelji  poboljšane atmosfere  u Udruzi i onemogućavaju banaliziranje pojma kvalitetne apstinencije koja u sebi sadrži stalan rad na sebi i promišljanje  o vrijednosti i smislu brige za vlastito zdravlje, funkcionalnost obitelji, ali i utjecaja života bez alkohola na cjelokupnu zajednicu. 

U radu naše Udruge tokom godina izuzetno dobrom se pokazala mogućnost suradnje apstinenata/tica s dužim stažom u Udruzi s novo pridošlim apstinentima/ticama od alkohola koji tek počinju svoj apstinentski staž. Stariji i dugogodišnji apstinenti/tice pružaju osjećaj stabilnosti, izgrađenu ustrajnost i strpljivost, a mlađi i potpuno novi daju svoj doprinos novim idejama, odnosima i postignućima poštujući uzajamnu toleranciju i sklonost zdravim kompromisima.

Ove 2019. god. imamo svi zajedno čast i priliku uručiti trideset i jedno priznanje obiteljima naših dragih apstinentica odnosno apstinenata od alkohola i to od jedne godine do četrdeset i sedam godina apstinencije.  Što se tiče novih korisnika naše Udruge bilježimo dvostruki porast i to od prošlogodišnjih šest na ovogodišnjih trinaest apstinentica/apstinenata za godinu dana apstinencije od alkohola. Za dvije godine apstinencije priznanja je bilo tri, za tri godine dva, za četiri godine četiri, za pet godina jedno, za devet godina jedno, za deset godina četiri, za dvanaest godina jedno, za trideset i tri godine jedno i za četrdeset i sedam godina jedno priznanje.

Živimo u složenom, kritičnom i kaotičnom vremenu uz saznanje da takva turbulentna vremena  ljudima dobre volje pružaju mogućnost i priliku rasta i razvoja, te stvaranja uvjeta da se bore za istinske ljudske vrijednosti  što god se dešavalo i kakve god okolnosti  postoje.

Drago mi je da uz pomoć  svih svojih suradnica, članova Udruge i njihovih obitelji, kao i svih suradnica/ka izvana možemo nastaviti borbu protiv alkoholom  uzrokovanih poremećaja na području Varaždinske županije i šire.

Zemira Medved